2025’te 400 fuara 7 milyon kişi gelecek

350 milyon Euro’luk büyüklüğe ulaşan fuar sektörünün 2025’te ivme kazanması bekleniyor. Jeopolitik riskler ve AB’ye vize süreçlerinde yaşanan zorluklar nedeniyle Türkiye’ye ilginin artması ve 400 fuarda 7 milyon ziyaretçi ağırlanması bekleniyor.

Türkiye fuar sektörü, 2024 yılında yaklaşık olarak 350 milyon Euro’luk bir büyüklüğe ulaştı. Bu rakam, sektördeki artan etkinlik sayısı, uluslararası katılım ve ziyaretçi ilgisiyle desteklendi. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, dünyada ticaret faaliyetlerinin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği önemli merkezler olan fuar alanları bakımından Türkiye, yaklaşık 767 bin metrekare kapalı fuar alanı kapasitesiyle dünya genelindeki fuar alanlarının yüzde 1,7’sini kapsıyor ve küresel sıralamada 10’uncu sırada yer alıyor. Avrupa kıtasındaki fuar alanlarının yüzde 4,54’üne ev sahipliği yapan Türkiye, kapalı alan kapasitesi açısından kıtanın altıncı ülkesi konumunda.

Ekonomist’in 5 – 18 Ocak 2025 tarihli sayısından

2024 yılı ağustos ayı itibarıyla fuarcılık sektörünün global kuruluşu olan Uluslararası Fuarcılık Birliği (UFI) belgeli fuar organizasyonu sayısı 59’a, UFI üyesi fuar şirketi sayısı ise 27’ye ulaştı. Bu sayıların önümüzdeki dönemde daha da yükseliş göstermesi bekleniyor.

2025 yılında Türkiye fuar sektörünün hem ciro hem de istihdam anlamında yaklaşık yüzde 20 büyümesi, fuar sayısının 400’e yaklaşması ve toplamda 7 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlaması öngörülüyor.

Fuarcılığı destekleyen turizm, konaklama, ikram endüstrisi, lojistik, güvenlik ve temizlik gibi birçok alt kollarda da batı standartlarının üzerinde hizmet vermesi ibrenin Türkiye’ye doğru kaymasına yardımcı oluyor. Ayrıca jeopolitik risklerle birlikte Türkiye’nin ‘güvenli liman’ algısı, vize almada yaşanan problemler nedeniyle ülkemizin ulaşılabilir bir iş yapış olanağı sağlaması, önümüzdeki dönemde sektörü büyütecek etkenler olarak sıralanıyor.

İSTANBUL’U MERKEZ YAPMA HEDEFİ

Örneğin, İstanbul’u fuarcılığın yükselen merkezi yapma amacıyla yola çıkan ve Türkiye’nin en büyük fuar alanlarından biri olan İstanbul Fuar Merkezi (İFM), İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) tarafından işletiliyor. İFM’de gerçekleştirilen fuarlar vasıtasıyla binlerce firma yeni pazarlar ve fırsatlarla buluşma imkânı buluyor. 500 bin metrekare alan üzerine kurulu olan fuar kompleksinin yaklaşık 95 bin metrekarelik bölümünde 11 ayrı fuar salonu yer alıyor.

ŞEKİP AVDAGİÇ İTO – İFM -İDTM

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve İFM’yi işleten İDTM’nin Başkan Vekili Şekib Avdagiç, ticaretin gerçek barometresinin uluslararası ticaret ve bunun sahadaki görüntüsünün de fuar alanlarındaki gelişmeler olduğunu vurguluyor. Avdagiç, İFM’de düzenlenen fuarlar vasıtasıyla binlerce firmanın yeni pazarlar ve fırsatlarla buluşma imkanı bulduğunu söylüyor. Avdagiç, “İstanbul’u fuarcılıkta Avrupa’da akla gelen ilk merkezlerden biri haline getirdik. Şimdi bunu daha ileri bir seviyeye taşıyoruz. Bunun için de altyapımızı yenilikçi çözümlerle geliştirmeyi sürdürüyoruz” diyor.

İFM’de 2024 yılında 44 farklı sektörü temsilen 70 fuar organize edildi. Ortalama olarak 2,5 milyon iş insanının ziyaret ettiği 70 fuarın metrekare karşılığı ise 2 milyon 438 bin 250 oldu. İFM’nin yola çıkma amaçlarından biri İstanbul’u dünya fuarcılığının başkenti yapmak. Sektörlerin en büyük fuarlarının gerçekleştirildiği, aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri ağırlayan İFM, tam anlamıyla bir fuar merkezi. İFM’nin konumunun kolay ulaşılabilir olması da cazip bir fuar merkezi haline gelmesini sağlıyor. Avdagiç, şu an için bin metrekaresi tamamlanan ofis ve toplantı salonlarına ek olarak 2025 yılında 2 bin metrekarelik alanın daha toplantı salonları olarak inşa etmeyi planladıklarını sözlerine ekliyor.